Ruşeymli Ekmek Mi?

18.2.15

Ben kahvaltı dışında ekmekle çok fazla arası olmayan bir insanım. Pek de aramam ekmek yemeklerde. Ama kahvaltıda olmazsa olmazımız elbette. Ama gel gelelim ki beyaz ekmeğinde oldukça zararını duyup, hala yemeğe devam etmekte oldukça güç. Nitekim babamız buna zaten hiç izin vermiyor (: Kendisinin belediyede tek sevdiği şey halk ekmek (: Biz çok araştırdık halk ekmeği. Gerçekten beyaz fırın ekmekleriyle kıyaslandığında çok ciddi farklar var. Bunu bir başka yazımda detaylıca sizlerle paylaşacağım ama şimdi konumuz ruşeymli ekmek.

Bende ki bu ruşeymli ekmek alışkanlığı; beyaz ekmekten kaçmak için, halk ekmeği de alır almaz yemek dışında çok sevemediğim için bulunmuş bir çare. Ama bu çare sabah kahvaltılarıma renk kattı diyebilirim.
Peki, nedir bu ruşeymli ekmek?
Öncelikle ruşeym; buğdayın özü anlamına gelirmiş ve buğday una dönüştürülürken ayrıştırılarak; 1 tonundan 1 kilo elde edilirmiş. Bu nedenle olsa gerek normal ekmeklere oranla daha pahalı. Ruşeym aynı zamanda E vitamini  deposu olduğu biliniyor. E vitamini de, cilt güzelliği ve yaşlanma karşıtı olarak biliyoruz. Bunun yanında; bağışıklık sistemini desteklediği, sinir sistemini üzerinde olumlu etkiler gösterdiği, gözde ki katarak oluşumunu geciktirdiği, diyabetli hastalarda da damat tıkanıklığını önlemede yardımcı olduğu da söyleniyor.
İşte bu kıymetli sebeplerden dolayı da ruşeymli ekmek normal beyaz ekmeklere göre kat ve kat besin değeri açısından zengin ve faydalı. Bu sebepler de beyaz ekmek yerine ruşeymli ekmek tüketmek için oldukça yeterli olduğunu düşünüyorum. Nitekim beyaz ekmeğin zararlarını da dediğim gibi daha detaylı ele alacağım.
Gelelim alternatif ve benim en sevdiğim tüketme şekline; ilk başta da söylediğim gibi ben ekmeği en çok kahvaltıda tüketiyorum hatta çoğu zaman sadece de diyebilirim. Ruşeymli ekmeği de tüketirken en sevdiğim yöntemlerden biri; kızartılması. Sıcacık kızartılmış ruşeymli ekmek; yumurtayla, balla kaymakla, peynirle, pekmezle öylede güzel oluyor ki… Kahvaltı yapmak için erken uyanmak zulüm yerine tat haline geliyor; bu konuda çok ciddiyim. Benim kahvaltı düzenimi daha da sabit hale getirdi bu durum.



Her fırında var mı bilemiyorum. Ama biz şimdilik halk ekmek satan yerlerden temin ediyoruz. Tost ekmeği şeklinde dilimlenmiş bir şekilde paketleniyor. Kızartması da yemesi de böyle çok daha güzel oluyor (:
Bir de bulursanız eğer en son yazımda bahsettiğim; zile pekmeziyle deneyin derim. Zile pekmezi ayrı güzel kızarmış ruşeymli ekmekli zile pekmezi başka bir güzel (:
Afiyet Olsun (:



Benzer Yazılar

0 yorum