Ruşeymli Ekmek Mi?
18.2.15
Ben kahvaltı dışında ekmekle çok
fazla arası olmayan bir insanım. Pek de aramam ekmek yemeklerde. Ama kahvaltıda
olmazsa olmazımız elbette. Ama gel gelelim ki beyaz ekmeğinde oldukça zararını
duyup, hala yemeğe devam etmekte oldukça güç. Nitekim babamız buna zaten hiç
izin vermiyor (: Kendisinin belediyede tek sevdiği şey halk ekmek (: Biz çok
araştırdık halk ekmeği. Gerçekten beyaz fırın ekmekleriyle kıyaslandığında çok
ciddi farklar var. Bunu bir başka yazımda detaylıca sizlerle paylaşacağım ama
şimdi konumuz ruşeymli ekmek.
Bende ki bu ruşeymli ekmek alışkanlığı; beyaz ekmekten kaçmak için, halk ekmeği de alır almaz yemek dışında çok sevemediğim için bulunmuş bir çare. Ama bu çare sabah kahvaltılarıma renk kattı diyebilirim.
Bende ki bu ruşeymli ekmek alışkanlığı; beyaz ekmekten kaçmak için, halk ekmeği de alır almaz yemek dışında çok sevemediğim için bulunmuş bir çare. Ama bu çare sabah kahvaltılarıma renk kattı diyebilirim.
Peki, nedir bu ruşeymli ekmek?
Öncelikle ruşeym; buğdayın özü
anlamına gelirmiş ve buğday una dönüştürülürken ayrıştırılarak; 1 tonundan 1
kilo elde edilirmiş. Bu nedenle olsa gerek normal ekmeklere oranla daha pahalı.
Ruşeym aynı zamanda E vitamini deposu
olduğu biliniyor. E vitamini de, cilt güzelliği ve yaşlanma karşıtı olarak
biliyoruz. Bunun yanında; bağışıklık sistemini desteklediği, sinir sistemini
üzerinde olumlu etkiler gösterdiği, gözde ki katarak oluşumunu geciktirdiği,
diyabetli hastalarda da damat tıkanıklığını önlemede yardımcı olduğu da
söyleniyor.
İşte bu kıymetli sebeplerden
dolayı da ruşeymli ekmek normal beyaz ekmeklere göre kat ve kat besin değeri
açısından zengin ve faydalı. Bu sebepler de beyaz ekmek yerine ruşeymli ekmek
tüketmek için oldukça yeterli olduğunu düşünüyorum. Nitekim beyaz ekmeğin
zararlarını da dediğim gibi daha detaylı ele alacağım.
Gelelim alternatif ve benim en
sevdiğim tüketme şekline; ilk başta da söylediğim gibi ben ekmeği en çok
kahvaltıda tüketiyorum hatta çoğu zaman sadece de diyebilirim. Ruşeymli ekmeği
de tüketirken en sevdiğim yöntemlerden biri; kızartılması. Sıcacık kızartılmış
ruşeymli ekmek; yumurtayla, balla kaymakla, peynirle, pekmezle öylede güzel
oluyor ki… Kahvaltı yapmak için erken uyanmak zulüm yerine tat haline geliyor;
bu konuda çok ciddiyim. Benim kahvaltı düzenimi daha da sabit hale getirdi bu
durum.
Her fırında var mı bilemiyorum.
Ama biz şimdilik halk ekmek satan yerlerden temin ediyoruz. Tost ekmeği
şeklinde dilimlenmiş bir şekilde paketleniyor. Kızartması da yemesi de böyle
çok daha güzel oluyor (:
Bir de bulursanız eğer en son
yazımda bahsettiğim; zile pekmeziyle deneyin derim. Zile pekmezi ayrı güzel
kızarmış ruşeymli ekmekli zile pekmezi başka bir güzel (:
Afiyet Olsun (:
0 yorum